Forside

Bellis's venner

Landingsplads

Historie

Sponsorer

Galleri

Links

Deutsch
Bellis´s Historie

”Bellis” er en 12 m lang og ca. 4 m bred kystbåd – bygget i 1964 af Peter Mortensens Bådebyggeri i Klitmøller.
Båden blev dengang udstyret med en 45 HK Hundested gløderørsmotor.
Bellis startede sit fiskeri fra Lildstrand, men blev i 1967 købt af Børge Thorup, Henry Bunk Madsen, Kristian Holler og Niels Ryltoft fra Klitmøller, hvorfra båden fiskede fra stranden i kort tid, men flyttede til Hanstholm få måneder efter at Hanstholm Havn var indviet i 1967.
Købsprisen på Bellis var 75.000,- kr.

Bellis har altid fisket med garn og der blev i 1967 fisket for 84.000,- kr. brutto, hvilket gav en bruttoløn til hver af de fire ejere på ca. 17.000,- kr.
Kristian Holler stoppede fiskeriet med Bellis i 1972 på grund af sygdom – Niels Ryltoft i 1977 og Henry Bunk Madsen i 1979 ligeledes på grund af sygdom.

Børge Thorup var så eneejer af Bellis og fiskede med skiftende besætninger indtil 2002, hvor han i en alder af 79 år stoppede som aktiv fisker, da han fik ophugningsstøtte til båden.
Bellis blev derpå sejlet til Esbjerg, hvor man påbegyndte ophugningen af båden. Man fjernede bl.a. styrehus, ruf, master og motor.

I mellemtiden havde en kreds af lokale Mølboere, der er interesseret i landingspladsens og fiskeriets historie fået tilladelse til at få Bellis fragtet tilbage til Hanstholm, så den kunne blive genopbygget og få sit oprindelige udseende tilbage.
Bellis er en af de sidste kystbåde, der blev bygget i Klitmøller, der er tilbage og er derfor bevaringsværdig.

Bellis skulle derefter placeres på stranden på Ørhage i Klitmøller, hvorfra den i 1967 havde startet med fiskeriet.
Den 08. november 2002 blev der holdt stiftende generalforsamling i foreningen ”Bellis´s Venner, hvor man besluttede straks at gå i gang med at rejse pengene til genopbygningen af Bellis.

Det lykkedes ved hjælp af mange gavmilde sponsorer, og den 10. april 2004 blev Bellis så placeret på Ørhage igen under stor under stor bevågenhed af mange interesserede fra nær og fjern.
Anført af Thisted Garden blev Bellis kørt gennem Klitmøller på blokvogn og anbragt på stranden, hvor den nu står som et flot vartegn for Klitmøller.

Fiskelejet førhen
Hårdt arbejde
Bellis ved indvielsen

© Bellis - Ørhagevej, Klitmøller 7700 Thisted